EL DIETARI D'UN RELIGIÓS INDIGNAT DEL XVII, PER CARLES FENOLLOSA.
PORCAR ÉS UN DELS MILLORS REPRESENTANTS DEL BARROC VALENCIÀ. FOTO: L'INFORMATIU. |
Més enllà dels orgasmes intel·lectuals que puga provocar entre
especialistes, el cert és que 'Coses evengudes en la ciutat y regne de
València. Dietari 1585-1629', que publica la UV, és un dels dietaris més
interessants i que millor representen la mentalitat barroca a peu de
carrer. L’obra, escrita discretament pel vicari de St. Martí Pere Joan
Porcar, compensa les seues poques pretensions literàries amb l’interès
històric i social.
Escrivia el poeta de Burjassot, amb la clarividència
habitual, que els amors fan l’amor, i les històries la història. Cert,
suau, insuperable. Afegirem, només, que des que el món és mon, les
històries, normalment, les han escrites els vencedors. Històries, doncs,
en forma d’actes, de concilis, de llibres dels fets o, més modernament,
de notícies als diaris. Però no sempre. Els altars consagrats als reis i
als generals i als molt honorables, entre altra distreta fauna lliure
de tot pecat, tenen de vegades fines escletxes per on s’escolen les veus
anònimes, les de “la gent”, que degotegen en diferents formes. Com per
exemple els dietaris privats, papers escrits potser a la llum d’un ciri,
en nits denses, carregades d’indignació, fascinació o por. És el cas
que ens ocupa, el de Mossèn Pere Joan Porcar, candorós vicari de
la parròquia de Sant Martí, al carrer de Sant Vicent de València, que va
viure el pas del segle XVI al XVII, amb tots els seus avatars. I els va
escriure.
Coses evengudes en la ciutat y regne de València. Dietari 1585-1629
(PUV, 2012) és el retrat de la quotidianitat valenciana d’aquella
època, a través de la ploma ben àcida d’un descontent metòdic, Pere Joan
Porcar, un vicari de parròquia urbana perduda en la immensitat del
barroc valencià. Ara en tenim l’edició crítica a càrrec de Josep Lozano, producte de la seua tesi, dirigida per V. J. Escartí.
L’obra, immillorablement polida, rigorosa acadèmicament i impecable
estèticament, és una joia que fa poc de temps era inabastable. Llegir-la
era difícil, per simple impossibilitat material; les dues edicions que
en veieren la llum, la de 1934 de Vicente Castañeda Alcover, i la de Ferran Garcia García
del 1983, són a hores d’ara difícilment trobables. El buit
bibliogràfic, com sol passar en aquests casos, era considerable. Fins
ara.
Perquè ara podem llegir una obra d’interès
múltiple. En un català precari, ja una mica degradat per la manca de
models literaris, les més de tres mil quatre-centes anotacions dibuixen
un fresc de la vida barroca valenciana i – que tampoc se’ns ha d’oblidar
– de les obsessions personals del seu autor. Més enllà del comprensible
interès de l’historiador o del filòleg, el poble pla moderadament freak
gaudirà i molt entre les pàgines del dietari. I és que podem trobar de
tot. O quasi. Des d’anècdotes meteorològiques a successos tenebrosos,
passant per la santificació o no del Pare Simó, trending topic a
l’època. Tot plegat, un vertader resum de temes de la vida barroca, com
comentava Fuster, en el primer estudi de pes sobre el dietari, el 1962: “violències
inacabables, disputes de puntiglio, l’espectre de la fam, fastuositats
aparatoses, el gust pel monstruós i el meravellós, la religiositat
formalista i agressiva...”. Efectivament. I encara més.
Política. La de Porcar és una llengua àcida,
suspicaç políticament, especialment propensa a la indignació. I ningú no
se’n salva. Tothom, d’una manera o d’una altra, sembla conspirar contra
dues abstraccions sagrades per al vicari: “la terra” i “els pobres”,
que focalitzen bona part de la indignació. El rei i el seu valido, el
comte-duc d’Olivares, per exemple, són criticats feroçment: “Déu que
és molt pacient, misericordiós i justicier l’amostre contra els traïdors
i infames a Déu, a sa pàtria, als Furs de la terra que contra els
pobres han fet per fer-se mercets a ells”. Dur. Implacable. Com dur i implacable es mostra contra altres autoritats, nobles o professionals liberals, igualment “traïdors al regne i als pobres”. Els un darrere dels altres, tots passen sota els ulls del vicari.
Ja siga per la curiositat històrica, filològica o sociològica, Coses evengudes en la ciutat y regne de València. Dietari 1585-1629, representa una de les aportacions més sucoses del XVII valencià, un segle determinant i no tan estudiat com caldria.
Article publicat a l'Informatiu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada