SENTÈNCIA DE LA SETMANA

"Tens un cos: aprofita’l!" (Joan Fuster)

dilluns, 21 de juliol del 2008

DENÚNCIA SOBRE LA PRESENTACIÓ DEL 2008

L’Associació Brot de Cultura va assistir el passat dissabte 12 de juliol a la Presentació de la Regina de les Festes de Montserrat i la seua Cort d’Honor, a la qual estava convidada expressament per part de l’Ajuntament i com a entitat cultural del poble. Basant-se en un dels nostres eixos de treball, la promoció del català, volem denunciar que el guió dels presentadors semblava, si més no, mancat de correcció normativa. Entre d’altres incorreccions hi havia mots com ara “dulsura” (dolçor), “maravilla” (meravella), “cariño” (afecte), “mostrar-mos” (mostrar-nos), l’ús del lo neutre, perífrasis verbals incorrectes, i un llarg etcètera.

Al nostre parer, qualsevol escrit per a un acte oficial cal que haja estat degudament revisat per la persona competent de l’Ajuntament. Considerem que el guió tal com estava redactat era vergonyós i intolerable. Si bé és veritat que hi havia coses ben escrites (i ben llegides), no podem passar per alt les que no hi estaven.

Per això, DEMANEM a l’Ajuntament que tinga present la correcció dels diversos escrits en relació a qualsevol acte oficial sense perjudici de qui l’organitze, segons estableix el Reglament de Promoció i Ús del Valencià vigent i amb el qual s’han de guiar totes les activitats de l’Ajuntament de Montserrat. Per consegüent, quan l’Ajuntament de Montserrat col·labore en algun acte oficial, el valencià que s’hi utilitze ha de seguir les recomanacions normatives de l’AVL.

En la llei de creació de l'AVL s’assenyala que l'administració valenciana ha de demostrar una actitud exemplar en l'ús de la llengua, tant pel que fa a les aparicions públiques dels responsables polítics, com a la resta de les actuacions oficials, per això mateix ha de tindre cura d’utilitzar adequadament la llengua en els actes oficials, amb la finalitat d’aconseguir la valencianitat pura, tal com s’intueix de l’article 29.4 i del punt 2.1, entre d’altres.