SENTÈNCIA DE LA SETMANA

"Tens un cos: aprofita’l!" (Joan Fuster)

diumenge, 22 de maig del 2011

LES COSES CLARES, I LA XOCOLATA ESPESA

Menyspreu pel valencià. Aquesta seria la frase que podria resumir la campanya electoral a Montserrat. Ni el Partido Popular, ni el Centro Democrático Liberal, ni AIGUA, ni Coalición Valenciana s'han dignat a repartir propaganda electoral en la llengua d'Ausiàs Marc.
            Ja sabíem que la nostra llengua no era sant de la devoció de la dreta espanyola, ni tampoc de l'oportunisme ni de l'anticatalanisme, però ara sabem que ni tan sols ho saben dissimular.
  • El PP ha repartit la seua propaganda, únicament i exclusiva en castellà. Tampoc el seu web, des de sempre en castellà, i això que entre els seus enllaços hi ha un a l'"idioma valenciano" (sic), ha publicat ni una sola notícia en el català de València. La burla ha arribat fins a tal punt, que al facebook de la senyora alcaldessa, Laura Sanjuan, es demana el vot al Partido Popular en anglés, holandés, àrab, romanés, francés... no, no espereu el valencià, no està. Així, Rus podrà justificar més fàcilment que valencià i català no són la mateixa llengua.
  • El CDL és la primera vegada que es presenta al nostre poble. Però tampoc: tot en castellà. Es veu que el fill vol imitar el pare en tot allò que el major faça.
  • AIGUA, el partit encapçalat pel sempitern Joan G. Perales, no volia ser l'excepció. En els pamflets gosen prometre "impulsar la oficina de promoción lingüística y promover el uso del valenciano en una cultura bilingüe". Li recordem a Perales que gràcies al seu suport a l'anterior govern del PP, aquest va postergar el valencià quasi a millor vida dintre de l'administració de l'Ajuntament del nostre poble.
  • Per últim, Coalición Valenciana, fidel al seu valencianisme de paella, orxata i fartons, no ha sigut fidel a "nostre idioma valencià" i ha publicat el seu pamflet íntegrament en espanyol. Ja sabem quina és eixa "llengua valenciana" de la qual el neo-lizondisme extrem i el PP volen treure crèdit electoral: el castellà.
Recordem l'excel·lent frase d'Ovidi Montllor en què deia: Hi ha molta gent a qui no agrada que es parle, s'escriga, o es pense en valencià. És la mateixa gent a qui no els agrada que es parle, s'escriga, o es pense. Doncs això, tots a pensar i reflexionar...

Associació Brot de Cultura

1 comentari:

pel valencià ha dit...

Eixe és el valencianisme de pandereta que preconitzen.

Continua vigent l'afirmanció de Fuster: "ha de quedar clar que el valencià, el català que parlem al País Valencià, és encara una llengua postergada, o pitjor, perseguida. Ens la volen acorralar al reducte folklòric".