SENTÈNCIA DE LA SETMANA

"Tens un cos: aprofita’l!" (Joan Fuster)

dimecres, 13 d’abril del 2011

90.000 PERSONES I "EL VALOR DEL VALENCIÀ"

Aquest darrer cap de setmana 90.000 persones han assistit a una nova jornada de les Trobades d'Escoles en Valencià d'enguany, de les 7 que hi ha previstes. Pares, mares, xiquets i xiquetes, docents i altres assitents han omplert les localitats de Moixent (la Costera), l'Eliana (Camp de Túria), Burjassot (l'Horta Nord), Llombai (la Ribera), Senija (la Marina Alta), Novelda (les Valls del Vinalopó) i Santa Pola (el Baix Vinalopó i el Baix Segura) en un ambient festiu i de reivindicació de l'ensenyament en valencià i l'ús social de la llengua. Enguany les Trobades 2011 estan dedicades Enric Valor, en commemoració del centenari del seu naixement, i porten de lema "El valor del valencià". Molts dels tallers i activitats que s'hi fan estan dedicades a l'obra i la figura de l'escriptor de Castella, motiu pel qual la personalitat del rondallista ha planat durant tota la jornada a les set poblacions d'aquesta jornada de les Trobades.

A més de l'esperit de Valor i l'estima per la llengua que va transmetre, les Trobades han estat un clam a favor de l'ensenyament en valencià i de la promoció social de la llengua per tindre un futur en valencià. La frase "Sí al valencià" s'ha repetit en els diversos discursos que han tingut lloc durant la jornada. Els representants de les diferents coordinadores comarcals d'Escola Valenciana han emplaçat les institucions a potenciar els programes d'ensenyament en valencià i d'immersió lingüística com a garantia de plurilingüisme i d'oportunitats de futur, donat que són els programes que millors resultats donen en el coneixement de les dues llengües oficials i de llengües estrangeres. Per aquesta raó Escola convida a pares i mares a matricular els seus fills en valencià per obrir-los la porta a les llengües i a les oportunitats.

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha estat present a la Trobada de la Marina Alta, a Senija. Vicent Moreno ha convidat als presents a "defensar amb més força que mai el model d'escola en valencià perquè és el nostre i és l'únic model que aconsegueix alumnes bilingües i facilita l'aprenentatge d'una llengua estrangera". Escola Valenciana ha intensificat els seues missatges a favor del sistema educatiu en valenicà després que el conseller d'Educació haja insinuat recentment la possibilitat de suprimir les línies en valencià. "Som conscients que a la Marina hi hauria una forta oposició de totes les forces polítiques de dur-se a terme aquesta nova ocurrència del conseller", ha afegit Moreno.

Nombrosos alcaldes i representants de tots els partits polítics de les comarques on se celebraven les set Trobades han donat suport i participat en els actes i han demostrat un cop més que el valencià, tal i com ha afirmat Vicent Moreno, "no té color polític".

Informació extreta de Racó Català