SENTÈNCIA DE LA SETMANA

"Tens un cos: aprofita’l!" (Joan Fuster)

dilluns, 21 de novembre del 2011

UNA LLENGUA QUE CAMINA: PROJECCIÓ I DEBAT

Divendres 25, a les 19 h., projectarem el documental Una llengua que camina, a la Casa de la Cultura de Montserrat. Es tracta d'un treball que mostra l'estat de salut del valencià a partir de la quotidianitat de cinc persones de diferents àmbits socials, professionals i geogràfics.

Posteriorment, hi haurà un debat. Ens visitarà Dariana Groza, que és una nouvinguda d'origen romanès, tècnica del Voluntariat lingüísitc i protagonista del documental. Serà interessant veure com s'ha adaptat perfectament i que ens explique com podem trencar el mite segons el qual als immigrants se'ls ha de parlar castellà perquè l'entenen millor.



Sinopsi del documental:
Després de més de 25 anys, les primeres generacions de valencians que han estudiat en la nostra llengua són persones adultes que fan tots els possibles per viure en valencià a casa, al carrer i al treball. Aquesta idea és la que ha donat nom al documental. El film retrata la vida diària de cinc persones que viuen a distints punts del territori valencià i que ens permeten fer una radiografia de la llengua de nord a sud, de les ciutats i dels pobles.

Una professora de periodisme de la Universitat d'Alacant, Mar Iglesias; el cantant i lletrista d'Obrint Pas, Xavi Sarrià; un dermatòleg de l'Hospital General de Castelló, Gerard Pitarch; una romanesa valencianoparlant, Dariana Groza, i el mestre d'infantil i expresident d'Escola Valenciana Diego Gómez posen rostre a l'estat de salut del valencià.

El film és una producció de Vilaweb en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb el suport de d'Escola Valenciana, Edicions Bromera, Edicions 96 i l'Institut Català de les Indústries Culturals.