SENTÈNCIA DE LA SETMANA

"Tens un cos: aprofita’l!" (Joan Fuster)

divendres, 23 de juliol del 2010

BROT DE CULTURA DENÚNCIA LA TRAMA DEL PP EN CONTRA DEL VALENCIÀ

L’actual Ajuntament de Montserrat pretén eliminar el valencià del nostre municipi. Tot i haver aprovat el novembre de 2008 una moció per impulsar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, el Partit Popular no ha volgut oblidar la intenció d’implantar el bilingüisme, és a dir, de reduir l’ús del valencià fins al reducte folklòric o, en el pitjor dels casos, d’eliminar-lo. Això sí, la decisió d’impulsar el valencià va quedar molt bonica: un acord unànime, bones intencions, el Regidor de Cultura parlant valencià... La realitat és molt diferent després d’any i mig.

Dels quinze acords que es van prendre:
- L’Ajuntament no té una actitud positiva i compromesa amb la promoció del valencià. 

- No promou l’elaboració d’estudis sociolingüístics i la seua anàlisi. 

- No potencia la participació social per a aprofundir en el compromís pel valencià i en el seu foment.

- No ha assegurat la capacitació lingüística del funcionariat i el dret a ser atesos en valencià en tota l’Administració pública.

- Ha reduït el funcionament d’oficines municipals de promoció del valencià en lloc d’impulsar-lo.

- No ha incentivat els sectors que s’incorporen al procés de normalització lingüística i que adopten preferentment l’ús del valencià.

- No ha donat suport a les associacions cíviques que treballen per l’ensenyament en valencià, ni a l’edició de llibres en valencià i la promoció de campanyes per incentivar-ne la lectura.

- No ha començat a valencianitzar plenament la senyalització viària i la retolació pública i privada.

- No ha propiciat que els grups polítics assumisquen que els representants del poble en les diferents institucions han de conéixer el valencià, usar-lo i fomentar-lo, sobretot el mateix Partit Popular. 

- No ha assumit la conclusió de la declaració institucional de l’AVL (23 de juliol del 2003) en què s’insta a donar un impuls real i unitari a la promoció i l’ús del valencià.

Així mateix, ha retallat any rere any la partida pressupostària destinada a l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià (OPUV), ha eliminat les campanyes de promoció del valencià i ha reduït l’horari de l’Oficina.

De més a més, a tots aquests incompliments (poca broma!), cal afegir els menyspreus descarats que hem rebut per part del Regidor de Cultura: "¿hay cantantes en esa lengua? Pero si sois cuatro gatos…"

No som quatre gats, Sr. Julio. Els veïns i les veïnes de Montserrat parlem i parlarem valencià. I no crega que som els únics que lluitem per la defensa i promoció del valencià. No siga ignorant, no som els únics valencianoparlants.

Recordem, en aquest sentit, que Brot de Cultura ha rebut coaccions per part del Regidor de Cultura amb la finalitat que eliminem la denominació català dels nostres estatuts. Han arribat fins i tot al xantatge, en assegurar-nos que mentre no canviem la terminologia no se’ns concedirà la subvenció pública. Quina temeritat!

El “conflicte” valencià-català, promogut i atiat pel PP, els va vindre molt bé durant un temps. Quina millor manera de tapar un problema que inventar-se’n un altre? La trama del PP passa per amagar la situació de conflicte lingüístic entre valencià i castellà amb el “debat” valencià o català. Mentre es discuteix sobre si valencià i català són la mateixa llengua, no es parlarà del vertader problema.

Ningú no dubta de la unitat de la llengua catalana, amb les diferents variants, la seua riquesa lèxica i el gran nombre de parlants (9,8 milions). La qüestió és únicament de noms. Digueu-li com vulgueu, tant se val. El conflicte real de la nostra societat és si valencià o castellà. És, en última instància, que els bilingües sempre som els mateixos: els valencianoparlants.

L’Associació Brot de Cultura insta l’equip de govern i la resta de la corporació municipal a prendre actuacions urgents per promoure l’ús de la nostra llengua i demostrar-ne així la seua estima, perquè el valencià, simplement, ha de ser la nostra llengua; perquè si no és la nostra no serà de ningú més. Hem de parlar valencià. O és que esperem que, per exemple, a Andalusia defensen i parlen el valencià? Aquesta és una tasca que ens correspon a nosaltres, perquè som els únics que podem fer-ho.

Finalment, volem remarcar que la nostra intenció no és fer guerra amb ningú, sinó que se’ns deixe treballar per la cultura i que l’Ajuntament de Montserrat oferisca uns serveis culturals dignes i de qualitat per fer del nostre poble un lloc millor on viure. Volem un poble unit i no dividit, l’expressió més lliure del qual es vehicule a través de la cultura.

Bones festes d’agost!